Frica de dentist? Cum sa scapam de ea?

Multi dintre noi incercam de multe ori sa evitam o vizita la medicul stomatolog chiar daca durerea pe care o simtim devine insuportabila, pentru ca frica de dentist, o “boala” de care sufera poate prea multa lume, ne face sa recurgem la oricare alte solutii in afara de cea mai sigura si cea mai indicata totodata.

Totusi, micile probleme legate de igiena orala sau usorul disconfort pe care il resimtim din cauza unei dureri de dinti pe care alegem sa o tratam singuri se pot transforma in afectiuni mult mai grave care nu numai ca trebuie tratate exclusiv la recomandarea medicului stomatolog, dar ne pot afecta sanatatea orala in mod ireversibil.

In general, frica de dentist e rezultatul unei experiente anterioare mai mult sau mai putin traumatizante care si-a lasat amprenta asupra felului in care ne raportam la un control stomatologic. Poate fi vorba de un tratament dureros sau de proceduri care au creat un grad mare de disconfort, impactul fiind mult mai puternic daca aceste experiente au avut loc in copilarie.

De asemenea, experientele altora pot determina o persoana sa se teama de o vizita la stomatolog, chiar daca aceasta nu a trecut ea insasi printr-un eveniment de o astfel de natura, ceea ce face ca asteptarile de la un consult stomatologic sa fie unele negative.

Frica de dentist, care poate ajunge uneori pana la o adevarata fobie, manifestata prin refuzul de a apela la un medic stomatolog, se poate asocia de multe ori si cu sentimentul de rusine, unele persoane considerand ca specialistul ii va mustra cu privire la modul in care isi protejeaza dantura de afectiuni.

In ceea ce-i priveste pe dentisti, principala metoda de a evita ca pacientii sa ajunga sa se teama de un control viitor este utilizarea anesteziei sau a sedativelor pentru a elimina orice disconfort rezultat din tratamentele aplicate pe durata vizitei.
Mai mult, pentru cei carora le e frica de durerea pe care ar putea-o resimti dupa ce efectul anesteziei trece, medicii stomatologi pot recomanda analgezice.

Cat despre pacienti, acestia trebuie in primul rand sa apeleze la controale periodice efectuate la intervale regulate pentru a putea astfel preveni aparitia unor probleme grave de sanatate orala sau a permite ca acestea sa fie depistate din timp si tratate cat mai repede pentru a nu duce la complicatii.

Totodata, alegerea dentistului potrivit este un pas foarte important catre a scapa de frica de o consultatie stomatologica.
Vizitati mai multi dentisti si alegeti-l pe acela care va indeplineste cel mai bine asteptarile, raspunzadu-va la orice intrebare, explicand in detaliu procedurile si tratamentele aplicate si informandu-va cu privire la riscurile si beneficiile acestora.

De asemenea, faceti in asa fel incat prima vizita la un dentist sa fie doar o consultatie, fara sa implice tratament, pentru a va putea da seama daca medicul stomatolog la care ati apelat este pe masura nevoilor si asteptarilor dumneavoastra.

Astfel, daca ajungeti la concluzia ca doriti sa consultati alti specialisti pe viitor, veti evita sa treceti printr-o experienta care v-ar putea determina sa va temeti de o vizita la dentist.

Nu in ultimul rand, nu ezitati sa cereti explicatii, de preferat cat mai amanuntite. Va veti simti mult mai in largul dumneavoastra daca sunteti informat si pregatit pentru ceea ce urmeaza si cunoasteti potentialele probleme care ar putea aparea. ( sursa dentist.ro)