Istoria atei dentare

Te-ai gandit vreodata cine a inventat ata dentara, atunci cand te bucurai cum aceasta iti curata dintii?
Ata dentara este o inventie veche. Unii cercetatorii au gasit dovezi pe dintii oamenilor preistorici ca foloseau ata dentara si scobitori.

Cine a inventat ata dentara?

Levi Spear Parmly (1790-1859), un dentist din New Orleans este inventatorul atei dentare moderne (sau poate termenul de reinventator este mult mai potrivit). Dentistul Parmly promova, in 1815, curatarea dintilor cu un fir de matase.
In 1882, o companie din Massachusetts a inceput producerea in masa a atei dentare comerciale din matase pentru a fi folosita acasa.

Cine a patentat ata dentara?

In 1898, Compania The Johnson and Johnson, din New Jersey a primit patentul pentru ata dentara. Dr. Charles C. Bass a imbunatatit ata dentara existenta la acea vreme, schimband folosirea matasei cu folosirea nylonului, pentru ca cel din urma are o rezistenta si o elasticitate mare. Aceasta inlocuire a avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dr. Bass a fost responsabil pentru a realiza un tip de ata dentara ca parte importanta din igiena orala.

Astazi avem la dispozitie o paleta larga de tipuri de ata dentara, cea mai des folosita fiind cea din nylon mentolata, pentru a da un plus de prospetime cavitatii bucale. Companiile producatoare de ata dentara folosesc un nylon biodegradabil, pentru a nu afecta mediul inconjurator.

Sursa: Wikipedia