Etapele necesare obtinerii unei restaurari pe implant

Dupa decizia luata de acord cu pacientul, vor urma o serie de etape: chirurgicala, de integrare, protetica si intretinere.

1) Etapa de inserare

Etapa de inserare decurge aproape la fel ca o extractie, sub anestezie locala, dvs. fiind constient pe tot parcursul interventiei. Veti putea comunica cu medicul si veti putea raspunde la indicatiile sale. In dreptul edentatiei (locul lipsei dintelui natural) se realizeaza o incizie, apoi o decolare a gingiei. In osul descoperit se realizeaza o preparare cu freze speciale, de diferite marimi.

Neoalveola creata are dimensiunile hotarate dinainte , in vederea inserarii unui anumit implant (lungime, diametru). In aceasta neoalveola se insera implantul ales, cu instrumente speciale, prin insurubare usoara. Odata fixat pe locul sau, se acopera cu gingia decolata, apoi se sutureaza. Sunt cazuri in care este necesara o interventie suplimentara: sinus lift. Asa cum sugereaza denumirea, aceasta elevare a mucoasei sinusului este necesara in situatiile in care sinusul a coborat foarte mult in dreptul edentatiei, reducand foarte mult inaltimea osului in care se va pune un implant. Prin ridicarea mucoasei si aditia de os sub aceasta, se creste patul osos si implicit implantul va avea o ancorare corespunzatoare.

In cazul in care prezentati o lipsa osoasa importanta (dintele care vi s-a extras a avut infectie severa cu resorbtie osoasa) sau medicul decide necesitatea unei aditii osoase, vi se va adauga un material de aditie impreuna cu implantul. Acest material de aditie este fie os sterilizat, liofilizat, fie granule de Hidroxilapatita sau biovitroceramica. Aceste variante vin sub forma unor granule fine. Acestea au rolul de a se integra in contact cu osul propriu, si prin intermediul vascularizatiei proprii, sa creeze os nou, viguros, capabil sa sustina implantul. Aceste materiale se folosesc pentru a contracara si resorbtia osoasa ce poate aparea in primele luni de la inserare.

La sfarsitul interventiei este recomandat sa fiti insotit de catre cineva pana acasa. Vi se vor prescrie medicamente antialgice (pentru combaterea durerii), sau antibiotice (doar daca indica medicul, inainte si dupa interventie). In ziua interventiei respectati cu strictete indicatiile post-interventie: tineti pansamentul cat vi se recomanda, nu fumati, nu beti foarte rece, foarte cald, nu clatiti energic, nu deranjati zona si firele.

Mai exista o varianta de inserare a implantului in aceeasi sedinta cu extractia dintelui, daca acesta era irecuperabil.

2) Integrarea osoasa

Pe o anumita perioada (3-6 luni) implantele sunt lasate pentru a se integra perfect in cadrul osului (osteointegrare). Aceasta presupune crearea unor legaturi os-implant , lipsa oricaror reactii inflamatorii la contactul os-implant ce ar indica respingerea lui.

Pe aceasta perioada implantele nu sunt incarcate si nu sunt supuse niciunui stres. Nu trebuie sa le fortati in niciun fel (sa rupeti oase, sa spargeti alimente dure). Nu fumati ! Nicotina are o influenta negativa asupra coagularii sanguine, implicit a vindecarii tesuturilor si a integrarii osoase. Riscurile pot fi: reactie inflamatorie imediata, lipsa inchiderii la nivelul gingiei cu expunerea implantului in mediul bucal si compromitarea integrarii; defecte de inchidere la nivelul gingiei cu infiltrarea treptata a bacteriilor din mediul bucal si a compusilor gudronici si nicotinici cu infectarea ulterioara a osului subiacent (osteita) si reactia de corp strain (cu respingerea implantului).
In cazul, rar, in care implantul este respins, va fi necesara o noua interventie, pentru scoatarea implantului, curatarea alveolei si inchiderea ei pentru o noua vindecare. Veti mari astfel timpul total pana la momentul inserarii unui nou implant.
Dupa perioada indicata de medic, reveniti la cabinet si cu o radiografie panoramica de control.

3) Faza protetica

In aceasta faza implantul este incarcat protetic, adica este acoperit de bontul si coroana ceramica.
In cadrul unei minime interventii, sub anestezie locala, se realizeaza o mica incizie la nivelul gingiei, pentru a descoperi implantul. Urmeaza o serie de etape de amprentare si probe necesare obtinerii coroanei finale. Timp de 7-10 zile se va monta un bont metalic de vindecare, de conformare a gingiei din jur. Dupa indepartarea acestui bont, dupa amprentari si probe, se va alege un bont protetic pe care tehnicianul va modela coroana.
La persoanele edentate total se realizeaza supraprotezari pe implant. Dupa momentul descoperirii implantelor, se monteaza niste dispozitive protetice sub forme variate (bile, telescoape, bare) care au un corespondent negativ pe interiorul protezei (sistem matrice-patrice). Proteza astfel realizata va avea un sprijin foarte bun.
Va fi nevoie de o colaborare apropiata pacient-medic-tehnician pentru obtinerea unui rezultat satisfacator din punct de vedere estetic .

Etape pentru obtinerea unor coroane individuale ceramice pe implante

1) Montarea capacelelor de vindecare
2) Montarea bonturilor de conformarea gingiei
3) Bonturile protetice pe care se modeleaza coroanele ceramice individuale pe implante.”

sursa dentistonline