FAŢETELE DENTARE

 Image result for poze fatete dentare

CE SUNT FAŢETELE DENTARE ?

Faţetele dentare sunt folosite în cosmetica dentară, fiind soluţia cea mai conservatoare (minim-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinţilor frontali.

O faţetă este o foiţă fină de ceramică sau oxid de Zirconiu confecţionată în laborator prin tehnologia CAD-CAM System, ce se aplică pe suprafaţa vestibulară (exterioară) a dintelui prin cimentare sau adeziune cu compozit fotopolimerizabil, schimbând aspectul dintelui prin modificarea culorii, poziţiei, formei sau lungimii acestuia.

Pot fi considerate adevarate “masti” ce ascund  foarte bine identitatea  dintilor, aceasta schimbare a “personalitatii dentare”, facandu-se bineinteles in directia imbunatatirii ei!
Fatetarea dentara face parte din ramura esteticii dentare si in estetica sunt reguli clare, obiective ale frumosului, dar sunt si reguli mai putin clare, cele subiective, din categoria “nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie“,

Faţetarea este o alternativă la protezarea prin coroane dentare din porţelan sau Zirconiu, unde pierderea de ţesut dentar este mai mare. Durata de viaţă a faţetelor ceramice este între 5 si 10 ani.

TIPURI DE FAŢETĂRI DENTARE

Procedeul de faţetare se poate face în două moduri:

• Cu şlefuirea dinţilor. Cea mai indicată metodă acolo unde este nevoie de o schimbare drastică a aspectului dinţilor. Prepararea dinţilor constă în îndepărtarea unui strat de 1-2 mm din smalţul de pe suprafaţa externă a dintelui şi din zonele laterale. Această metodă este indicată şi acolo unde avem dinţi foarte voluminosi şi aplicarea unor faţete fără nicio preparare a dinţilor va creşte şi mai mult volumul acestora.

• Fără şlefuire (no-prep) sau cu o şlefuire minimă a dinţilor. Această metodă este indicată în cazul unor dinţi mai subţiri şi foloseşte faţete de 0,5 mm grosime. Avantajul este conservarea ţesutului dentar.

MATERIALE FOLOSITE

Faţetele pot fi făcute din mai multe tipuri de materiale:

• Oxid de Zirconiu sau full-Zirconiu. Extrem de rezistent, faţetele sunt confecţionate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizată. Cea mai nouă şi mai recomandată tehnică.

• Ceramică presată. Faţetele din acest tip de ceramică sunt destul de rezistente, însă de obicei mai groase decât celelalte tipuri de faţete.

• Ceramică stratificată. Ceramica feldspatică este adăugată strat cu strat de către tehnician şi forma poate fi uşor adaptată fiecărui pacient.

• Litiu disilicat. Foarte rezistent, faţetele sunt confecţionate de asemenea prin tehnologia CAD/CAM.

CÂND SE RECOMANDĂ FAŢETELE DENTARE ?

Faţetele se folosesc frecvent în următoarele cazuri:

• Dinţi pătaţi, coloraţi neuniform sau închişi la culoare (datorită tratamentelor de canal sau tratamentelor cu tetraciclină din copilărie, defectelor de formare ale coroanelor dentare cu pete albe cretoase de demineralizare, prezenţei unor obturaţii vechi foarte colorate ce conferă un aspect inestetic sau pur şi simplu datorită consumului de cafea, ceai, tutun).

• Dinţi foarte abrazaţi (tociţi).

• Dinţi ciobiţi sau fracturaţi.

• Dinţi înghesuiţi sau uşor malpozitionaţi.

• Dinţi cu o formă atipică (ce prezintă cratere pe suprafaţă).

• Dinţi cu treme (spaţii) sau diastemă (strungăreaţă).

AVANTAJELE PROCEDEULUI DE FAŢETARE

Datorită indicaţiilor multiple ale faţetelor, pacienţii se pot bucura de beneficiile albirii dentare, tratamentului ortodontic şi al coroanelor dentare, toate la un loc într-un timp foarte scurt (2-3 şedinţe).

Faţetele dentare îşi menţin foarte bine culoarea în timp, ceramica fiind foarte rezistentă la pătare şi neporoasă.

Deşi tehnologia folosită şi materialele ceramice din care faţetele sunt confecţionate fac ca preţul acestora să fie destul de ridicat, ele sunt considerate o investiţie dentară bună fiind foarte durabile şi contribuind la creşterea rezistenţei dintelui acoperit.

Încrederea pacienţilor în sine creşte considerabil după tratament.

DEZAVANTAJELE FAŢETELOR DENTARE

Procesul de faţetare nu este reversibil. Odată acoperiţi dinţii cu faţete, ei nu pot reveni la situaţia anterioară, se pot doar înlocui faţetele cu altele noi după un număr de ani.

Ca în cazul oricărei lucrări dentare, există o perioadă de acomodare a pacientului cu noile faţete. La început pot apărea dificultăţi în pronunţarea anumitor consoane precum „v”,”f” sau „s”. Faţetele dentare se pot ajusta ulterior de către medicul dentist acolo unde se impune.

Faţetele dentare sparte sau fisurate nu pot fi reparate. În cazul unei fracturi, se impune înlocuirea lor.

Deşi se întâmplă rar, ele se pot dezlipi de pe suprafaţa dintelui. Pentru evitarea acestui lucru se contraindică total obiceiurile vicioase precum rosul unghiilor, pixului, creioanelor sau al altor obiecte dure. Este recomandat să se evite forţe excesive pe dinţii faţetaţi.

Dinţii acoperiţi cu faţete pot fi în continuare afectaţi de carii în zonele neacoperite, aşa că se impune o igienă foarte riguroasă.

CÂND NU SE RECOMANDĂ FAŢETAREA DENTARĂ ?

Pacienţii ce vor primi faţete dentare trebuie să aibă un ţesut parodontal sănătos şi o igienă dentară foarte bună. Boala gingivală poate compromite aspectul estetic chiar şi al unei lucrări foarte bine realizate.

O contraindicaţie foarte importantă o constituie bruxismul nocturn sau diurn şi obiceiurile vicioase. Bruxismul sau „scrâşnitul din dinţi” este un duşman al faţetelor dentare pentru că sunt aplicate forţe foarte mari pe lucrări şi, deşi porţelanul din care sunt făcute este rezistent şi durabil, acestea se pot sparge sau chiar dezlipi complet de pe suprafaţa dinţilor.

Cariile dentare sau infecţiile dentare netratate (abcese sau granuloame dentare) contraindică tratamentul cosmetic pe dinţii afectaţi. După tratamentul dinţilor, contraindicaţia dispare şi pot fi aplicate faţete.