Bruxismul se refera la o activitate orala parafunctionala, care apare la majoritatea oamenilor la un moment dat in viata lor. Macinarea (scrasnitul) dintilor si inclestarea maxilarului sunt cele doua caracteristici principale ale acestei conditii, care pot avea loc in timpul zilei sau noptii.

Bruxismul este frecvent diagnosticat gresit pentru ca acesta este doar una din mai multe cauze potentiale de uzura a dintilor. Numai un profesionist instruit poate face diferenta intre uzura dentara aparuta in bruxism si uzura dentara cauzata de periaj prea agresiv, bauturi racoritoare si alimente acide abrazive.

Motive pentru a trata bruxismul:

  • retractia gingivala si pierderea dintilor – bruxismul este una din principalele cauze ale retractiei gingivale si pierderii dintilor, in primul rand, deoarece dauneaza tesuturilor moi in mod direct si in al doilea rand deoarece ea conduce la mobilitatea dintilor si la formarea pungilor parodontale in care bacteriile pot coloniza si distruge osul de sprijin
  • trauma ocluzala – contacte dentare anormale pot duce la fracturarea dintilor
  • artrita – in cazuri grave si cronice bruxismului poate duce la artrite dureroase ale articulatiei temporomandibulare (ATM)
  • dureri musculare – scrasnitul asociat cu bruxism poate scurta si toci dintii; aceasta poate provoca dureri musculare la nivelul capului si gatului

Ca tratament sunt indicate gutierele. Gutierele ar trebui purtate pe termen lung pentru a preveni uzura dintilor, aparitia durerilor articulatiei temporomandibulare si ajuta la stabilizarea ocluziei.

Mai multe informatii

  • Parodontologie

    Boala parodontala (de asemenea cunoscuta ca parodontita sau gingivita) este o infectie a gingiilor, care distruge atat gingiile, cat si structurile osoase din jurul dintilor.

  • Tratamente carii

    O obturatie (plomba) din compozit (in culoarea dintelui) este folosita pentru a repara un dinte care este afectat de carii, fisuri sau fracturi. Portiunile cariate sau afectate ale dintelui vor fi eliminate si apoi umplute cu o obturatie din compozit.

  • Coroane dentare

    O coroana dentara este o piesa care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cit si dimensiunea sa originala.

  • Endodontie

    Prin tratamentul endodontic (de canal), pulpa (tesuturile vii din interiorul dintelui), nervii, bacteriile, precum si orice carie sunt eliminate, iar spatiul este umplut cu medicamente si materiale dentare speciale.