Tratamentul endodontic (de canal) este necesar atunci cand nervul unui dinte este afectat de carii sau infectie. In scopul de a salva dintele, pulpa (tesuturile vii din interiorul dintelui), nervii, bacteriile, precum si orice carie sunt eliminate, iar spatiul este umplut cu medicamente, materiale dentare speciale, care refac dintele la functia sa completa.

Un tratament endodontic este manopera de electie pentru a salva un dinte care altfel ar muri si trebuie sa fie eliminat. Multi pacienti cred ca indepartarea unui dinte care are probleme este solutia, dar ceea ce nu este inteles e faptul ca extractia unui dinte in cele din urma va fi mai costisitoare si poate cauza probleme semnificative pentru dintii alaturati.

Tratamentul de canal este de mare succes si dureaza, de obicei o viata, desi uneori un dinte va trebui sa fie retratat din cauza infectiilor noi.

Semne si simptome posibile care pot indica necesitatea unui tratament endodontic:

  • un abces
  • sensibilitate la cald si la rece
  • durere de dinti severa
  • uneori nu sunt prezente simptome

Motive pentru tratamentul endodontic:

  • caria a atins pulpa dintelui (tesuturile vii din interiorul dintelui)
  • infectia sau abcesul s-au dezvoltat in interiorul dintelui sau la varful radacinii
  • traumatism la nivelul dintelui

Ce implica un tratament endodontic?

Un tratament de canal necesita una sau mai multe vizite la cabinetul dentar si poate fi efectuat de catre un medic dentist sau endodontist (un specialist in tratamente endodontice). In timp ce dintele este anesteziat (amortit), un baraj de cauciuc (o folie de cauciuc / camp izolator) va fi plasat in jurul lui pentru a-l pastra uscat si fara saliva. O deschidere pentru acces se face pe partea de sus a dintelui si o serie de ace sunt plasate in deschidere pentru a scoate pulpa, nervul, tesuturile si bacteriile. Daca sunt prezente carii dentare, ele vor fi de asemenea indepartate cu instrumente speciale.

Odata ce dintele este bine curatat, acesta va fi inchis, fie cu o obturatie (plomba) permanenta sau in cazul vizitelor suplimentare cu o obturatie provizorie. La programarea urmatoare, de obicei o saptamana mai tarziu, canalele radiculare si cavitatea din interiorul coroanei dintelui vor fi umplute si sigilate cu materiale speciale dentare. In plus, tuturor dintilor tratati endodontic ar trebui sa li se aplice coroane dentare. Acestea vor proteja dintele, previn fractura lui si restaureaza pe deplin functiile sale.

Dupa tratament dintele poate fi sensibil, dar acest lucru va disparea o data cu reducerea inflamatiei si vindecarea dintelui. Veti primi instructiuni de ingrijire dupa fiecare vizita. Bunele practici de igiena orala si vizitele dentare regulate vor ajuta la longevitatea tratamentului endodontic.

Mai multe informatii

  • Profilaxie dentara

    Un examen dentar complet va fi efectuat de catre medicul dentist la vizita initiala, precum si la urmatoarele controale regulate.

  • Tratamente carii

    O obturatie (plomba) din compozit (in culoarea dintelui) este folosita pentru a repara un dinte care este afectat de carii, fisuri sau fracturi. Portiunile cariate sau afectate ale dintelui vor fi eliminate si apoi umplute cu o obturatie din compozit.

  • Albiri dentare

    Un tratament dentar simplu, non-invaziv folosit pentru a schimba culoarea naturala a smaltului dintilor.

  • Coroane dentare

    O coroana dentara este o piesa care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cit si dimensiunea sa originala.