Ce este boala parodontala?

Termenul „parodontal” inseamna „in jurul dintelui”. Boala parodontala (de asemenea cunoscuta ca parodontita sau gingivita) este o infectie a gingiilor. Se incepe cu o placa dentara, un film opac pe dinti care se intareste si formeaza tartrul dentar. Tartrul se acumuleaza, aduna bacterii care ataca tesuturile moi din jurul dintilor. Acest stadiu incipient al bolii se numeste gingivita. Simptomele includ gingii rosii, inflamate, sangerare, respiratie urat mirositoare si uneori, un gust neplacut in gura. Netratata, gingivita devine parodontoza. In acest stadiu sever, bacteriile distrug atat gingiile, cat si structurile osoase din jurul dintilor. Lasata netratata, parodontita in cele din urma duce la pierderea dintilor.

Diagnostic

Boala parodontala este diagnosticata de catre medicul dentist in timpul unui examen parodontal. Aceasta examinare trebuie facuta in timpul controalelor dentare periodice. O sonda parodontala (instrument mic dentar) este utilizata pentru masurarea santului (buzunar sau spatiu) dintre dinte si gingie. Adancimea unui sant gingival sanatos trebuie sa fie de maxim 3 milimetri si sa nu fie sangerand. Odata cu progresarea bolii parodontale, aceste santuri gingivale se adancesc. Dentistul va folosi adancimea santului gingival, gradul de sangerare, stadiul inflamator, mobilitatea dintelui, etc, pentru a face un diagnostic si o incadrare in unul din stadiile bolii parodontale:

Gingivita

Gingivita este prima etapa a bolii parodontale. Placa dentara si toxinele produse de aceasta irita gingia provocand inflamarea ei si sangerare.

Parodontita

Placa dentara se intareste si se transforma in tartru dentar (piatra, calcul). Odata cu formarea continua a tartrului si placii dentare, gingia incepe sa se retraga de pe dinti; santul gingival (punga parodontala, spatiul dintre dinte si gingie) se mareste, iar in el se aduna bacterii si puroi. Gingiile devin foarte iritate, inflamate si sangereaza usor. In acesta stadiu al bolii parodontale apare o pierdere osoasa moderata.

Parodontita avansata

Dintii pierd mai mult sprijin, cum ar fi gingiile, osul, iar ligamentele parodontale continua sa fie distruse. Daca nu se trateaza, dintii afectati vor deveni foarte mobili si se va ajunge la pierderea lor. Poate fi prezenta si o pierdere osoasa localizata sau generalizata.

Tratament:

  • detartraj + periaj + airflow
  • chiuretaje si planari radiculare
  • irigarea pungilor parodontale

Intretinere / Ingrijire

Odata ce tratamentul parodontal a fost finalizat, medicul dentist va va recomanda controale regulate de intretinere (igienizari parodontale), de obicei de 2 ori pe an. La aceste vizite se face detartraj, periaj, curatare cu airflow (dus oral cu bicarbonat de sodiu), precum si masurarea adancimii pungilor parodontale. Bunele practici de igiena orala si igienizarile parodontale sunt esentiale in mentinerea sanatatii dentare si tinerea sub control a bolii parodontale.

Mai multe informatii

  • Bruxism

    Macinarea (scrasnitul) dintilor si inclestarea maxilarului sunt cele doua caracteristici principale ale acestei conditii, care poate avea loc in timpul zilei sau noptii.

  • Profilaxie dentara

    Un examen dentar complet va fi efectuat de catre medicul dentist la vizita initiala, precum si la urmatoarele controale regulate.

  • Endodontie

    Prin tratamentul endodontic (de canal), pulpa (tesuturile vii din interiorul dintelui), nervii, bacteriile, precum si orice carie sunt eliminate, iar spatiul este umplut cu medicamente si materiale dentare speciale.

  • Proteze dentare

    O proteza este o piesa dentara care inlocuieste dintii lipsa si tesutul inconjurator. Acestea sunt concepute sa semene cu dintii naturali si pot accentua chiar zambetul tau.