Un examen dentar complet va fi efectuat de catre medicul dentist la vizita initiala. La controalele regulate, examinarea medicului dentist va include urmatoarele:

  • examinarea radiografiilor cu scop diagnostic este esentiala pentru detectarea de carii, tumori, chisturi si a pierderilor osoase; razele X ajuta, de asemenea, la determinarea pozitiei dintilor si radacinilor dentare
  • screeningul cancerului oral: verificarea fetei, gatului , buzelor, limbii, tesuturilor si gingiilor pentru orice semne de cancer oral
  • evaluarea afectiunilor gingivale: verificarea gingiilor si a oaselor din jurul dintilor pentru orice semne ale bolii parodontale
  • examinarea cariilor dentare: toate suprafetele dintilor vor fi verificate de carii cu instrumente speciale
  • examinarea restaurarilor existente: verificarea obturatiilor (plombelor) existente, coroanelor dentare, etc

Instructaj de periaj
Un zambet frumos, sanatos, care dureaza o viata intreaga este obiectivul nostru final atunci cand tratam pacientii. Ingrijirea personala de acasa joaca un rol important in realizarea acestui obiectiv.

  • periaj dentar – periati-va dintii de cel putin doua ori pe zi (in special inainte de a merge seara la culcare)
  • folosirea atei dentare – folosirea atei dentare zilnic este cel mai bun mod de a curata intre dinti si sub gingie. Folosirea atei dentare nu numai ca ajuta la curatarea acestor spatii, dar se si perturba constituirea placii dentare, prevenind deteriorarea gingiilor, dintilor si osului.

Detartraj si periaj dentar profesional
Programarea ta pentru detartraj va include un examen dentar, precum si urmatoarele:

  • eliminarea de calcul (tartru): tartrul este placa dentara intarita care a fost lasata pe dinte pentru ceva timp, iar acum este ferm atasat la suprafata dintelui; tartrul supra si subgingival poate fi indepartat doar cu instrumente dentare speciale
  • eliminarea placii dentare: placa este un strat (film) lipicios, aproape invizibil care se formeaza pe dinti; este o colonie tot mai mare de bacterii vii, resturi alimentare si saliva; bacteriile produc toxine (otravuri), care inflameaza gingiile, inflamatie care este inceputul bolii parodontale
  • periajul dentar profesional

Airflow (dus bucal cu bicarbonat de sodiu)
Airflow-ul este un tratament care va va albi dintii, iar dentistul nici macar nu va va atinge dintii! Totul se realizeaza prin actiunea simultana a aerului, bicarbonatului de sodiu si a unui jet de apa. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, inainte se va face un detartraj, dupa care se va face o curatare cu jet airflow. Airflow-ul are nu prezinta nici un risc de a va afecta dintii in vreun fel. Nu este un tratament chimic al dintilor, deci nu exista risc de iritatie.

Fluorizari
Fluorul este cel mai eficient agent disponibil pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare. Fluorul functioneaza in doua moduri:

  • fluorul topic intareste dintii odata ce au erupt actionand pe suprafata exterioara a smaltului dintilor, facand dintii mai rezistenti la carie. Fluorizarea topica se obtine prin utilizarea produselor care contin fluor cum ar fi: pasta de dinti, apa de gura, si geluri. Dentistii, in general, recomanda copiilor o aplicare profesionala de doua ori pe an in timpul controalelor periodice.
  • fluorul sistemic intareste dintii care au erupt, precum si cei care sunt in curs de dezvoltare sub gingii. Fluorizarea sistemica se obtine din alimente. Comprimatele sunt cele mai potrivite pentru copiii incepand de la 6 luni pana in adolescenta. Este foarte important sa se monitorizeze cantitatile de fluor inghitite de un copil, in cazul in care este ingerata o cantitate prea mare de fluor sunt afectati dintii in curs de dezvoltare si apare o afectiune numita fluoroza (pete albe pe dinti)

Fluorul singur nu va preveni cariile! Este important sa se faca periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, sa se foloseasca ata dentara cu regularitate, mancati mese echilibrate, reducerea gustarilor dulci, si vizita la dentist in mod regulat.

Sigilari
Sigilarea este un strat subtire aplicat pe suprafata de mestecat a molarilor, premolarilor si a santurilor adanci (numite gropi si fisuri) de pe dinti. Mai mult de 75% din cariile dentare incep in aceste santuri. Dintii cu aceste conditii sunt greu de curatat si sunt foarte sensibili la carii. O etansare protejeaza dintele prin sigilarea santurilor adanci, creand o suprafata neteda care este mai usor de curatat. Sigilarea dentara poate proteja dintii de carii pentru multi ani, dar trebuie sa fie verificata la controale dentare regulate.

Mai multe informatii

  • Albiri dentare

    Un tratament dentar simplu, non-invaziv folosit pentru a schimba culoarea naturala a smaltului dintilor.

  • Tratamente carii

    O obturatie (plomba) din compozit (in culoarea dintelui) este folosita pentru a repara un dinte care este afectat de carii, fisuri sau fracturi. Portiunile cariate sau afectate ale dintelui vor fi eliminate si apoi umplute cu o obturatie din compozit.

  • Parodontologie

    Boala parodontala (de asemenea cunoscuta ca parodontita sau gingivita) este o infectie a gingiilor, care distruge atat gingiile, cat si structurile osoase din jurul dintilor.

  • Pedodontie (copii)

    Pedodontia reprezinta ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea dintilor de lapte.