O proteza este o piesa dentara care inlocuieste dintii lipsa si tesutul inconjurator. Acestea sunt concepute sa semene cu dintii naturali si pot accentua chiar zambetul tau.

Exista doua tipuri de proteze – proteze totale si partiale. Protezele dentare totale sunt utilizate atunci cand toti dintii lipsesc, in timp ce protezele partiale sunt utilizate atunci cand unii dinti sunt inca prezenti. O proteza partiala nu numai umple spatiile create de lipsa dintilor, dar si previne deplasarea dintilor restanti. Protezele sunt foarte durabile si vor dura multi ani, dar pot sa fie refacute, reparate sau reajustate din cauza uzurii normale.

Motive pentru proteze dentare:

  • proteza totala – pierderea tuturor dintilor de pe o arcada
  • proteza partiala – pierderea mai multor dinti de pe o arcada
  • refacerea zambetului si redarea suportului tesuturilor faciale
  • imbunatatirea masticatiei, fonatiei (vorbirii) si digestiei

Ce implica realizarea protezelor dentare?

Procedeul de obtinere a protezei necesita mai multe vizite la cabinet. Se vor lua amprente repetate si se vor efectua diferite masuratori pentru o cat mai precisa individualizare a protezei dentare. La ultima programare medicul va face ultimele controale si ajustari pentru ca proteza sa se adapteze confortabil si natural in cavitatea orala.

Este normal sa creasca cantitatea de saliva, sa apara anumite sensibilitati si sa aveti dificultati la vorbire si mestecat. Toate acestea vor disparea treptat, pe masura ce muschii si tesuturile din cavitatea orala se vor obisnui cu noua proteza.

Veti primi instructiuni de ingrijire a protezei dentare. Corecta curatare a protezei dentare, igiena orala corespunzatoarea precum si vizitele regulate la cabinetul dentar sunt importante pentru durabilitatea ei.

Mai multe informatii

  • Implanturi dentare

    Implantul dentar este o mica “radacina” din titan care e introdusa in totalitate in os. O coroana dentara sau punte este apoi atasata implantului sau implanturilor.

  • Parodontologie

    Boala parodontala (de asemenea cunoscuta ca parodontita sau gingivita) este o infectie a gingiilor, care distruge atat gingiile, cat si structurile osoase din jurul dintilor.

  • Profilaxie dentara

    Un examen dentar complet va fi efectuat de catre medicul dentist la vizita initiala, precum si la urmatoarele controale regulate.

  • Punti dentare

    Consta din doua coroane care acopera doi dinti de ancorare (dinti stalpi) la care se anexeaza puntea (dintii artificiali); spatiul gol (bresa) este de unul sau mai multi dinti.