O punte dentara (un pod) este o structura fixa si este un mod excelent de a inlocui dintii absenti. Exista mai multe tipuri de punti dentare. Tu si medicul dentist veti discuta despre cele mai bune optiuni pentru cazul tau. Podul „traditional” este cel mai popular tip si este, de obicei din metal si ceramica (portelan aplicat pe un suport metalic). Acest tip de punte consta din doua coroane care acopera doi dinti de ancorare (dinti stalpi) si la ei se anexeaza puntea (dintii artificiali); spatiul gol (bresa) este de unul sau mai multi dinti.

Situatii in care sunt indicate si cerute puntile dentare:

  • umplerea bresei dentare (spatiului ramas dupa extractii dentare)
  • mentinerea formei fetei
  • impiedicarea inclinarii dintilor vecini bresei (spatiului gol)
  • reabilitarea functiei masticatorii si fonatiei
  • reabilitarea zambetului

Ce implica o punte dentara?

O punte dentara necesita de obicei doua sau mai multe vizite. In timp ce dintii stalpi sunt anesteziati, se pregatesc prin eliminarea unei parti din smalt, pentru a permite o coroana. Pe urma se ia o amprenta foarte precisa, care va fi trimisa la un laborator dentar. In plus, va fi realizata o punte provizorie in cabinet care va fi purtata mai multe saptamani, pana la urmatoarea programare.

La o urmatoare vizita, puntea permanenta va fi atent verificata, ajustata si cimentata. Ocazional, medicul stomatolog poate cimenta puntea doar provizoriu, ca sa permita dintilor si tesuturilor sa se obisnuiasca cu noua lucrare. Lucrarea protetica va fi cimentata definitiv la o urmatoarea programare.

Vei primi instructiuni de ingrijire la incheierea procedurii. Periajul corect, folosirea atei dentare si vizitele dentare regulate vor prelungi durabilitatea noii lucrari protetice.

Puntile dentare sunt foarte durabile, insa chiar si acestea pot avea nevoie de inlocuiri sau necesitatea de a fi re-cimentate din cauza uzurii.

Mai multe informatii

  • Coroane dentare

    O coroana dentara este o piesa care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cit si dimensiunea sa originala.

  • Implanturi dentare

    Implantul dentar este o mica “radacina” din titan care e introdusa in totalitate in os. O coroana dentara sau punte este apoi atasata implantului sau implanturilor.

  • Parodontologie

    Boala parodontala (de asemenea cunoscuta ca parodontita sau gingivita) este o infectie a gingiilor, care distruge atat gingiile, cat si structurile osoase din jurul dintilor.

  • Proteze dentare

    O proteza este o piesa dentara care inlocuieste dintii lipsa si tesutul inconjurator. Acestea sunt concepute sa semene cu dintii naturali si pot accentua chiar zambetul tau.