O obturatie (plomba) din compozit (in culoarea dintelui) este folosita pentru a repara un dinte care este afectat de carii, fisuri sau fracturi. Portiunile cariate sau afectate ale dintelui vor fi eliminate si apoi umplute cu o obturatie din compozit.

Exista mai multe tipuri de materiale de obturatii (plombe) disponibile, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Tu si medicul dentist puteti discuta cele mai bune optiuni pentru restaurarea dintilor. Obturatiile din compozit sunt astazi cele mai utilizate pe scara larga. Deoarece obturatiile din compozite sunt in culoarea dintilor, acestea pot fi alese pentru culoarea dintilor existenti si sunt estetic potrivite pentru dintii din fata sau in multe zone vizibile ale dintilor.

Ca si in cele mai multe restaurari dentare, obturatiile compozite nu sunt permanente si la un moment dat vor trebui inlocuite. Ele sunt foarte durabile oferindu-va un zambet frumos.

Situatii in care sunt necesare obturatiile din compozit:

  • dinti ciobiti / uzati
  • inchiderea spatiului dintre 2 dinti
  • fracturi dentare
  • carii dentare

Cum sunt aplicate obturatiile (plombele) din compozit?

Obturatiile compozite sunt plasate de obicei intr-o singura sedinta. In timp ce dintele este anesteziat (amortit), medicul dentist va elimina caria, dupa caz. Cavitatea va fi curatata si pregatita cu atentie inainte de a fi plasat materialul compozit. In cazul in care a fost aproape de camera pulpara (nervul) a dintelui, se va aplica un medicament care va asigura o protectie suplimentara. Obturatia de compozit va fi aplicata in cavitate redand forma si luciul initial al dintelui.

Este normal sa apara sensibilitate la cald si la rece atunci cand plombele compozite sunt aplicate pentru prima data, insa acest lucru va disparea la scurt timp dupa aplicare. Veti primi instructiuni de ingrijire la incheierea tratamentului. Bunele practici de igiena orala, obiceiurile alimentare, precum si vizitele dentare regulate vor contribui la durabilitatea noii obturatii.

Mai multe informatii

  • Coroane dentare

    O coroana dentara este o piesa care acopera intreaga suprafata a dintelui restaurand atat forma, cit si dimensiunea sa originala.

  • Profilaxie dentara

    Un examen dentar complet va fi efectuat de catre medicul dentist la vizita initiala, precum si la urmatoarele controale regulate.

  • Endodontie

    Prin tratamentul endodontic (de canal), pulpa (tesuturile vii din interiorul dintelui), nervii, bacteriile, precum si orice carie sunt eliminate, iar spatiul este umplut cu medicamente si materiale dentare speciale.

  • Pedodontie (copii)

    Pedodontia reprezinta ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea dintilor de lapte.