5 motive pentru un tratament de curatare profesionala a dintilor

Stim cu totii ca igiena orala  este importanta si totodata ce probleme pot aparea daca nu acordam suficienta atentie acestui aspect, insa oricat de bine am avea noi insine grija de dantura noastra, ajutorul medicilor dentisti este esential.

Pentru mentinerea sanatatii orale si evitarea aparitiei unor probleme precum infectii, gingivite sau chiar boli cardiace si vasculare, controalele regulate la medicul dentist si tratamentele de curatare profesionala a dintilor sunt doua reguli pe care nu ai voie sa le incalci.

Mai jos, iti prezentam cele mai importante 5 motive pentru care trebuie sa apelezi la un tratament de curatare profesionala a dintilor.

  1. Pentru a preveni inflamarea gingiilor si bolile parodontale

    Inflamarea gingiilor, care afecteaza si osul alveolar, reprezinta una din principalele cauze ale pierderii dintilor la adulti.

    Totusi, daca boala este diagnosticata devreme, se poate trata cu usurinta.
    Exista doua tipuri de afectiuni cauzate de inflamarea gingiilor, gingivita si parodontita.
    Gingivita este forma cea mai usoara a bolii parodontale, ducand la inrosirea, umflarea si sangerarea gingiilor. In general, discomfortul resimtit de persoanele care sufera de gingivita este unul minim. Netratata, gingivita evolueaza in parodontita, atunci cand placa bacteriana se extinde si incepe sa irite gingiile. Toxinele declanseaza un raspuns de natura inflamatorie cronica, ceea ce face ca osul alveolar si tesuturile care inconjoara dintele sa fie distruse. Astfel, intre dinte si gingie se creeaza un spatiu care se adanceste pe masura ce boala evolueaza si care se infecteaza, ducand in ultima faza la pierderea dintelui in cauza.

  2. Pentru a reduce riscul atacurilor cerebrale si al dezvoltarii de boli cardiace.

    Studiile au aratat ca exista o legatura intre o sanatate orala precara si riscul de a dezvolta boli cardiace sau de a suferi un atac cerebral. Asadar, o curatare profesionala a dintilor efectuata o data la 6 luni este indicata pentru a reduce acest risc.
    Au fost elaborate diverse teorii pentru a explica legatura dintre igiena orala si riscul afectiunilor cardiace, una din ele sugerand ca bacteriile din cavitatea bucala pot afecta inima atunci cand patrund in sistemul circulator si se ataseaza placilor aterom (formate din depuneri de grasime) ale arterelor coronare. Astfel, iau nastere cheagurile care impiedica circulatia normala a sangelui, ceea ce conduce la atacuri de cord.

  3. Pentru a impiedica pierderea dintilor

    Chiar daca ai mare grija de dantura ta si respecti regulile de baza ale igienei orale, spalandu-te de doua ori pe zi cu o pasta de dinti fluorurata si folosind atat apa de gura cat si ata dentara pentru a-ti curata cat mai temeinic dintii, nu poti detecta singur semnele incipiente ale unei afectiuni. De aceea, o vizita la medicul dentist pentru o curatare profesionala iti garanteaza nu doar o dantura mai ingrijita, ci si o dantura sanatoasa, fiindca dentistul poate observa si trata din timp afectiunile minore care ar putea sa conduca mai apoi la probleme medicale mai grave.

  4. Pentru un zambet stralucitor

    Atunci cand apelezi la un tratament de curatare profesionala a dintilor, medicul stomatolog poate elimina petele de pe dantura ta, care sunt cauzate de fumat sau de  consumul de cafea si ceai. Totodata, dentistul iti va lustrui dintii, ceea ce va face ca zambetul tau sa fie mai alb si mai stralucitor iar tartrul se va depune mai greu pe aceste suprafete.

  5. Pentru o respiratie proaspata

    Conform cercetarilor efectuate, respiratia urat mirositoare se datoreaza, in 85% din cazuri, unor probleme de igiena dentara. Fie ca este vorba de nerespectarea recomandarilor de a peria dintii de 2 ori pe zi si de a folosi ata dentara pentru a elimina resturile de mancare ramase intre dinti sau de ignorarea semnelor gingivitei precum sangerarea gingiilor.
    Asadar, un tratament de curatare profesionala a danturii reprezinta si o modalitate eficienta atat de a preveni cat si de a trata halitoza, asigurandu-ti o respiratie proaspata.

Parerea specialistului:

Nu amanati detartrajul din cauza ca „tartrul tine bine dintii la locul lor”. Daca dintii sunt mobili, tartrul si microbii din compozitia lui au determinat acest lucru. Prin amanare boala evolueaza si medicului ii va fi de multe ori imposibil sa mai trateze acesti dinti pe care ii veti pierde.

Inflamarea gingiilor este cauzata de tartrul dentar care este format din componente anorganice (minerale) si componente organice (comparabile cu cele ale placii bacteriene)= un amestec de bacterii, leucocite, celule epiteliale si complexe polizaharide proteine.
Tartrul supragingival (salivar) este un depozit organomineral de culoare alb-galben, la inceput de consistenta redusa. Imediat dupa depunere este friabil, moale, grunjos, si se dizlocă cu uşurinţă. In timp insa consistenta si aderenta tartrului supragingival cresc, iar culoarea vireaza spre maroniu-negru – prin impregnare cu pigmenti alimentari, inclusiv din sucuri, sau de hidrocarburi si nicotina la fumatori. Localizarea preferentiala a tartrului este: grupul frontal inferior si deschiderea canalelor glandelor salivare.
Tartrul subgingival (seric) este de culoare maroniu-negru, de consistenţă crescută, dens, de cele mai multe ori foarte aderent şi mai greu de dizlocat în comparaţie cu cel supragingival.
Va recomand o sedinta de 45 minute la un interval de 6 luni pentru a evita complicatii ulterioare si pierderea unor dinti.