Coroane dentare din Zirconiu

COROANELE DE ZIRCONIU

„Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt piese protetice care acopera complet dintele sau bontul protetic al implantului si care sunt fixate cu ajutorul cimenturilor. Coroanele pot fi fabricate din diferite materiale, sunt piese unicat fabricate doar cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara.

Coroanele dentare sunt folosite pentru reabilitarea estetica si functionala a aparatului dento maxilar: protezarea spatiilor edentate, imobilizarea dintilor parodontotici, echilibrari ale ocluziei (muscaturii) si nu in ultimul rand pentru imbunatatirea functiei estetice.

Dintre toate materialele folosite pana in prezent pentru confectionarea coroanelor, cele mai bune rezultate au fost obtinute in cazul materialelor ceramice. Aceste coroane de ceramica (de portelan cum mai sunt cunoscute) sunt la randul lor de mai multe tipuri: metalo- ceramice si total ceramice.

Un aspect necunoscut pentru multa lume este procesul tehnic de confectionare al acestor microproteze. Portelanul dentar comun este o pudra ce se aplica prin pensulare, in straturi succesive, pe o structura dura si apoi ars in cuptoare speciale respectand cu strictete niste parametri si conditii de ardere si apoi racire, luand astfel nastere coroanele si puntile din ceramica. Este usor de dedus acum ca puntile si coroanele metalo-ceramice sunt constituite dintr-o structura dura reprezentata de scheletul metalic si partea fizionomica reprezentata de constructia de ceramica. In cazul coroanelor total ceramice, structura de baza este confectionata din materiale ceramice mai dure si rezistente si Zirconiu.

Provocarea in stomatologia protetica consta in gasirea materialului pentru confectionarea acelei structuri dure, structura care sa fie biocompatibila, rezistenta si stabila mecanic si chimic la toate modificarile ce apar in mediul bucal.

Ce este zirconiul?

Oxidul de Zirconiu este o ceramica foarte dura, larg raspandita avand nenumarate aplicatii in industrie. Acest tip de material are o rezistenta crescuta la temperaturi inalte, abraziune si coroziune, din el fabricandu-se la nivel industrial lame taietoare, filiere, bucse, supape, diafragme, role de ghidare, componente pentru calculatoare, etc…

In practica stomatologica Zirconiul este folosit ca structura de baza in anumite restaurari protetice total ceramice (fara metal). Pe langa proprietatile mecanice, fizice si chimice care fac din acest material alegerea perfecta in anumite ramuri ale industriei, in stomatologie imbina cu foarte mare succes rezistenta cu aspectul estetic. Impletirea acestor doua calitati intr-un singur material pentru reabilitarile orale a fost scopul multor proiecte de cercetare in lumea stomatologica de pretutindeni.

Avantajele Zirconiului ca material de restaurare orala

Coroanele si puntile din Zirconiu au o rezistenta foarte mare si pot fi folosite pentru a reabilita orice zona din cavitatea bucala. Acestea pot suporta fortele de incizie ale dintilor frontali cat si fortele de masticatie si triturare a alimentelor de catre dintii laterali.

Aspectul coroanelor si puntilor din Zirconiu este foarte natural, diferenta dintre dintii naturali si cei din Zirconiu fiind foarte greu de facut. Tocmai aceasta calitate este cea care face ca acest material sa fie foarte folosit la realizarea lucrarilor dentare.

Cand privim comparativ, din punct de vedere estetic, la coroanele din Zirconiu si dintii naturali, este foarte dificil sa-i diferentiem deoarece zirconiul reflecta lumina in acelasi fel ca si structura dentara naturala. Acest aspect este foarte important daca noile coroane sunt in zona frontala si este relevant atunci cand coroanele sunt plasate langa dinti naturali ( de exemplu reconstituirea unui singur incisiv central superior). Structura de zirconiu lasa lumina sa treaca intocmai ca un dinte indemn oferind aspectul fizionomic natural, spre deosebire de coroanele cu structura metalica ce blocheaza trecerea luminii.

Zirconiul nu corodeaza iar linia gingivala neagra ce apare in cazul coroanelor metalo-ceramice nu va mai aprea in cazul restaurarilor din zirconiu datorita acestei proprietati. De asemenea, senzatiile de prea rece/ prea cald ce sunt transmise dintilor si tesuturilor inconjuratoare precum si efectul de pila electrica in cazul existentei mai multor tipuri de aliaje in cavitatea bucala nu se vor mai resimti datorita lipsei conductivitatii electrice si termice a zirconiului, acesta fiind un alt punct forte al acestui material.

Coroanele din zirconiu sunt de doua feluri:

1. Integrale din zirconiu – doar pentru dintii laterali unde sunt forte mari de masticatie si cerinte estetice mai putin importante, zirconiului lipsindu-i translucenta si fluorescenta.

2. Structura de zirconiu cu aplicatii de ceramica – mai ales in zona frontala, structura de rezistenta este zirconiul in timp ce efectele de dinte natural sunt date prin aplicatiile de ceramica.

Portelanul ce se aplica pe coroanele de zirconiu adera mult mai bine la structura acestuia, astfel cazurile in care portelanul se fractureaza sau sare de pe scheletul coroanei sunt foarte putine si exceptionale, comparativ cu incidenta acestor accidente in cazul coroanelor metalo-ceramice.

Tehnologia de fabricare a coroanelor de Zirconiu este foarte complexa, acestea fiind obtinute prin frezare CAD/CAM. Designul coroanelor este conceput printr-un software specializat apoi transmis masinii de frezat. Zirconiul brut se gaseste sub forma de mici blocuri sau discuri de diferite diametre si grosimi in care este “sculptata” coroana conceputa pe calculator. Coroanelor astfel obtinute li se vor aplica un tratament de sinterizare in urma caruia coroanele sufera o micsorare in volum cu pana la 30% si durificare.

Procedeul tehnologic descris mai sus este cel care limiteaza intr-o oarecare masura recomandarile in anumite cazuri si planuri de tratament deoarece, pana in prezent, discurile de zirconiu brut au dimensiuni relativ reduse care limiteaza optiunile la punti relativ mici (de exemplu in cazul unei punti totale, aceasta nu pote fi facuta dintr-o singura bucata ci din mai multe bucati mai mici).

Tot din aceasta tehnologie rezulta si pretul destul de ridicat al acestor coroane, dar in acelasi timp reprezinta si garantia unor piese protetice exacte, fidele si in care erorile umane si neajunsurile altor materiale din procesul de fabricatie sunt reduse (factori de contractie/expansiune al materialelor de amprenta, al gipsurilor pentru modele, inexistenta tiparelor care sufera modificari termice, al metalelor ce sufera modificari fizice si a structurii chimice in momentul turnarii, etc…)

Trebuie mentionat ca niciun material de restaurare orala nu este perfect, fiecare avand o serie de avantaje si dezavantaje si ca varietatea de optiuni de tratament este limitata de fiecare caz clinic in parte. Recomandarile pentru folosirea unui material sau altul sunt facute dupa o analiza amanuntita a fiecarui caz in parte, anamneza completa, analiza pe modele de studiu de catre medicul stomatolog in stransa legatura cu tehnicianul dentar.

Concluzii

Se stie si o simtim cu totii ca zambetul este cartea noastra de vizita, este cel care ne da incredere in fortele proprii si este demonstrat ca oamenii de succes il datoreaza in mare parte zambetului si starii de bine psihice pe care acesta o da. Un zambet natural (chiar daca este reconstituit partial sau integral in cabinet si laborator) este unic la fel cum noi suntem unici iar perfectiunea zambetului nostru e cea care ne face pe fiecare in parte sa ne simtim minunat.

In stomatologia secolului nostru progresele sunt uimitoare atat in modalitatile de tratament cat si in descoperirea de noi materiale care sa tina pasul cu nevoile si cerintele oamenilor. Se poate spune ca zirconiul este cel care raspunde celor mai exigente cerinte de ordin functional si estetic.

Un zambet natural este cel care se armonizeaza cu trasaturile noastre, cu culoarea pielii si a ochilor nostri, este cel care da un plus de farmec fiecaruia si este provocarea noastra ca personal medical.”