Eroziunea dentara

Eroziunea dentara este o uzura chimica necarioasa a dintilor sub influenta acizilor (sau a mediului acid) din cavitatea bucala. Mai precis, eroziunea dentara reprezinta o disolutie acida progresiva a tesuturilor dure dentare (smalt, dentina) fara interventia placii bacteriene.
Exista si alte tipuri de leziuni dentare necarioase:

  • Atritia : Atritia este o uzura dentara determinata de contactele functionale sau nefunctionale dintre dintii de pe cele doua arcade. De multe ori, atritia este cauzata de „scrasnirea” necontrolata a dintilor care apare in anumite afectiuni precum bruxismul.
  • Abrazia : Abrazia dentara este o uzura mecanica care apare datorita contactelor dintre dinti si alimente in timpul masticatiei. Abrazia poate aparea si in cazul folosirii unor periute de dinti cu peri prea duri, periajului agresiv, in cazul folosirii incorecte a atei dentare sau a obiceiului de a musca frecvent obiecte dure (unghii, creionul, capace de la sticle etc.).

De multe ori, eroziunea dentara poate coexista cu atritia sau abrazia.

Care sunt cauzele eroziunii dentare ?

Eroziunea dentara este cauzata de „atacuri acide” repetate asupra smaltului dintilor.

  1. Alimente si bauturi acide

    Alimentele acide sunt cea mai frecventa cauza a eroziunii dentare. Bauturile cu pH acid care pot determina aparitia eroziunii includ sucurile de fructe (in special portocale si mere), vinul, berea sau bauturi carbogazoase (cola, limonada).

    O dieta bogata in carbohidrati (zaharuri) poate de asemenea favoriza eroziunea dentara. Este important sa retineti ca frecventa consumului de alimente acide joaca un rol cu mult mai important in aparitia eroziunii decat cantitatea totala ingerata.

    Saliva are un rol important in neutralizarea pH-ului acid si protejarea smaltului impotriva demineralizarii (demineralizarea smaltului apare in urma atacurilor acide repetate asupra dintelui).

    Daca atacurile acide asupra smaltului sunt foarte frecvente, acesta nu mai are timp sa se refaca. Cu timpul, dintii vor incepe sa piarda smalt de la suprafata.

  2. Afectiuni generale

    Anumite afectiuni gastro-intestinale sau nervoase se manifesta prin regurgitatii acide frecvente. In asemenea situatii, riscul aparitiei eroziunii dentare creste deoarece sucul gastric extrem de acid din stomac vine in contact cu dintii.

    Exista alte afectiuni (bulimia, anorexia, etilismul) in care pacientii isi provoaca intentionat vomismente pentru a slabi sau acestea apar necontrolat. Vomismentele frecvente vor eroda treptat smaltul dentar ducand chiar la aparitia carilor.

  3. Alte cauze

    Alte cauze ale eroziunii dentare includ :

    • substante medicamentoase : vitamina C, aspirina sau medicamente antihistaminice prescrise pe timp indelungat
    • xerostomia sau „gura uscata”, caracterizata prin scaderea cantitatii de saliva ; in asemenea situatii, riscul eroziunii creste deoarece saliva nu mai este prezenta pentru a neutraliza pH-ul acid si a proteja smaltul
    • anumite tulburari genetice

Simptome si semne

Semnele si simptomele eroziunii dentare depind de stadiul afectiunii.

  • Cresterea sensibilitatii dentare

    In fazele incipiente se poate observa o usoara crestere a sensibilitatii dentare la cald, rece sau dulce. In fazele mai avansate, dintii pot deveni extrem de sensibili la schimbarile de temperatura deoarece dentina descoperita prin pierderea smaltului este foarte sensibila.

  • Schimbari de culoare

    Primele semne apar de obicei la nivelul marginilor incizale ale incisivilor centrali (cu ajutorul careia se „musca” alimentele) care devin transparente. In faze mai avansate, smaltul se uzeaza iar dentina de sub el devine vizibila (dentina are de obicei o culoare galbuie). In consecinta, dintii vor capata o tenta galbena.

  • Schimbari de forma a dintilor

    O imagine caracteristica a eroziunii dentare este aparitia unor excavatii largi pe suprafata dintilor , eventual cu expunerea dentinei.

    Spatiile dintre dinti se maresc si, in faze mai avansate, santuri verticale pot deveni vizibile pe suprafata dintilor. De asemenea, pot aparea semne de uzura pe suprafete dentare care nu sunt in contact cu dintii opusi.

    Marginile dintilor vor deveni aspre si neregulate. In faze avansate, coroana dentara isi pierde conturul si, in timp, poate sa apara expunerea dentinei subiacente, ceea ce duce la accelerarea pierderii de tesut dentar datorata duritatii mai scazute a dentinei.

Ce pot face pentru a preveni eroziunea dentara ?

  • Reduceti alimentele acide din dieta si incercati sa le pastrati strict pentru ora meselor principale. Nu uitati, frecventa consumului de alimente acide este mai importanta decat cantitatea totala consumata.
  • Incercati sa inghititi cat mai rapid bauturile acide sau folositi un pai pentru a evita contactul prelungit al acestora cu dintii.
  • Dupa masa, consumati lapte sau o bucata de branza pentru a anula aciditatea din cavitatea bucala.
  • Nu va periati dintii cel putin o ora dupa ce consumati alimente acide. Periajul dentar efectuat la doua-trei ore de la atacul acid permite remineralizarea (adica refacerea) smaltului, datorita ionilor de calciu si fosfatilor din saliva. Daca puteti, clatiti doar cu apa curata imediat dupa ce consumati alimente acide.
  • Folositi o pasta de dinti cu fluor. Fluorul ajuta la remineralizarea si protejarea smaltului. Puteti folosi si alte preparate cu fluor : ape de gura sau geluri aplicate pe suprafata dintilor.
  • Folositi guma de mestecat fara zahar intre mese. Guma de mestecat ajuta la cresterea cantitatii de saliva care va ajuta la remineralizarea smaltului si echilibrarea pH-ului din cavitatea bucala.
  • Pastrati o igiena orala corecta si minutioasa si incercati sa consumati cat mai putine „snack-uri” (ciocolata, cipsuri etc.) intre mese.
  • Apelati la medicul dumneavoastra pentru a va trata orice afectiune care poate cauza eroziunea dentara.

Exista tratamente speciale pentru eroziunea dentara ?

Eroziunea dentara nu trebuie intotdeauna tratata clinic. Controalele periodice regulate pot preveni aparitia sau agravarea afectiunii.

Totusi, in unele cazuri dentina devine expusa si este important ca dintele sa fie protejat pentru a preveni aparitia sensibilitatii. Uneori, o simpla obturatie fotopolimerizabila va rezolva problema. In situatii mai avansate, medicul stomatolog va confectiona o fateta dentara sau o coroana.