Fluorul si fluorizarea

Fluorul este un mineral pe care il putem gasi in numeroase alimente precum si in apa potabila. Cantitatea de fluor din apa variaza de la regiune la regiune.

Ce efecte benefice are fluorul ?

Fluorul ajuta la sanatatea dintilor, intarind smaltul si facandu-l mai rezistent la carii. Totodata, fluorul ajuta la remineralizarea cariilor incipiente si scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucala il produc.

Care este mecanismul de actiune al fluorului ?

Fluorul este absorbit in smaltul dintilor, mai ales in perioada de formare si crestere a acestora. In smalt, fluorul se combina cu cristalele de hidroxiapatita (care sunt compusi de baza ai smaltului), rezultand cristale mai mari si mai rezistente (numite cristale de fluoroapatita).

In acest fel, duritatea smaltului creste, iar acesta devine mult mai rezistent la procesele de demineralizare acida. Mai mult, daca sunt sub efectul fluorului in perioada de formare, molarii si premolarii vor erupe cu santuri ocluzale mai putin adanci, permitand indepartarea mai usoara a placii dentare de la acest nivel.

Si adultii beneficiaza de efectele benefice ale fluorului. Daca placa dentara si alimentele (in special zaharurile) nu sunt indepartate eficient de pe suprafata dintilor, bacteriile din placa vor ataca smaltul si dentina, producand demineralizarea lor. Acest proces are ca rezultat distrugerea progresiva a tesuturilor dentare si aparitia cariei dentare.

Minerale precum fluorul sunt redepozitate in stratul de smalt ajutand la remineralizarea acestuia si oprirea procesului carios (acest mecanism este valabil doar pentru cariile mici, incipiente).

 

Care sunt cele mai importante metode de fluorizare ?

Fluorul se gaseste in multe alimente si in apa dar poate fi aplicat si direct pe suprafata dintilor cu ajutorul pastelor de dinti fluorizate sau al apelor de gura.

Exista si metode de fluorizare profesionala, aplicate de medicul stomatolog la cabinet sub forma de geluri sau lacuri. Acestea contin o cantitate mai mare de fluor decat pastele de dinti sau apele de gura. Gelurile si lacurile cu fluor se aplica pe dinti cu ajutorul unor linguri, care se pozitioneaza pe dinti pentru cateva minute.

aplicarea gelurilor cu fluoraplicarea gelurilor cu fluor

 

Exista si suplimente cu fluor sub forma de pastile (Zymafluor) sau solutii care sunt prescrise copiilor de catre medicul stomatolog. Este important sa respectati exact doza indicata.

 

Cand este important aportul de fluor ?

Primii care beneficiaza de aportul de fluor sunt copii, in perioada de formare a dintilor temporari si definitivi (pana in jurul varstei de 14 ani).

Medicul stomatolog va prescrie cantitatea optima de fluor, bazandu-se pe concentratia de fluor din apa (fiecare regiune poate avea alta concentratie) si aportul de fluor din alte alimente.

Aportul de fluor este important si in perioada adulta. Pastele de dinti cu fluor, apele de gura sau tratamentele de fluorizare profesionala nu trebuie neglijate. Anumite afectiuni pot creste riscul aparitiei cariilor dentare :

  • Xerostomia (sau „gura uscata”) este cauzata de diverse afectiuni ale glandelor salivare (de exemplu sindromul Sjogren), anumite medicamente (antialergice, antihistaminice, hipotensive) sau tratamente iradiante in zona capului si gatului.Xerostomia este caracterizata prin scaderea cantitatii de saliva. Saliva are un rol important in procesul de autocuratare al cavitatii bucale, neutralizand aciditatea produsa de bacteriile din placa dentara. In lipsa salivei, creste riscul aparitiei cariilor.
  • Gingivitele sau retractia gingivala pot expune zone din suprafata radacinii care sunt mult mai sensibile la atacul cariilor.
  • Anumite persoane pot avea o predispozitie genetica pentru acumularea placii dentare si aparitia cariilor.
  • Lucrarile dentare. Riscul aparitiei cariilor apare in zonele unde lucrarea dentara „intalneste” dintele sau in jurul crosetelor sau altor sisteme de ancorare care se sprijina pe dinti. Si in cazul aparatelor ortodontice exista un risc crescut in aparitia cariilor.

In asemenea situatii, este bine sa se considere un tratament de fluorizare suplimentar. Multi medici stomatologi aplica tratamente de fluorizare profesionala in cadrul controalelor periodice.

 

Care sunt efectele secundare ale fluorului ?

Cel mai cunoscut efect secundar este fluoroza. Fluoroza apare mai ales la copii si se datoreaza ingerarii unei cantitati prea mari de fluor. Aceasta se poate datora prescrierii de suplimente cu fluor (Zymafluor) in zone in care apa potabila este deja fluorizata.

Unii copii pot inghiti paste de dinti fluorizate ; de aceea, supravegherea parintilor este importanta.

Exista doua forme de fluoroza :

  • Fluoroza usoara: caracterizata prin aparitia de mici pete galbui sau albicioase pe suprafata dintilor.
  • Fluoroza severa: caracterizata prin aparitia unor pete mai mari de culoare maro si/sau decolorarea smaltului. Fluoroza severa poate afecta si alte organe (de exemplu, oasele)
fluoroza dentarafluoroza dentara

 

Concluzii

Exista un mare numar de articole care discuta beneficiile sau riscurile administrarii fluorului si a fluorizarii apei.

In general, oamenii de stiinta sunt de acord ca fluorul are un efect benefic asupra sanatatii dentare si nu are efecte asupra sanatatii generale cu conditia sa fie administrat corect.

Cum am amintit, cantitatea de fluor din apele potabile variaza de la regiune la regiune si este posibil ca nu in toate zonele fluorizarea apei sa fie facuta corect.

Din acest motiv, este important sa consultati medicul stomatolog inainte de a incepe orice tratament de fluorizare pentru dumneavoastra sau copii dumneavoastra.