Notiuni de stomatologie pediatrica

Bolile buco-dentare au afectat atat copiii cat si adultii din timpurile cele mai vechi. Stomatologia infantila ( pediatrica ), ca specialitate medicala, apare ca necesitate a corectarii dintilor inghesuiti. Asa apare ortodontia, prima ramura a stomatologiei pediatrice.

Cateva notiuni de educatie stomatologica pediatrica
Dorind sa abordeze bolile buco-dento-maxilare in perioada copilariei, stomatologia infantila s-a impartit in trei ramuri: ortodontia – se ocupa de tratamentul anomaliilor dento-maxilare, corectarea formelor arcadelor maxilare, pedodontia – se ocupa de tratamentul leziunilor carioase, parodontopatiilor, stomatitelor, si chirurgia stomatologica infantila cu patologia malformatiilor congenitale buco-maxilo-faciale si tratamentul chirurgical al anomaliilor dento-maxilare.
Pornind de la principiul ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, s-a dezvoltat si ramura de educatie sanitara care largeste tratamentul profilactic si preventiv in principalele afectiuni stomatologice infantile.

In copilarie sunt invatate si insusite reguli de igiena dentara de baza ce vor fi aplicate toata viata. Varsta la care copilul trebuie invatat sa se spele pe dinti este de 2 ani. Copilul trebuie invatat regulile de periaj corect, cum sa foloseasca ata dentara si alte produse de igiena dentara. Parintii ar putea avea sanse reale de reusita daca promoveaza exemplul personal prin spalarea dintilor de 2 ori pe zi si folosirea atei dentare, precum si prin prezentarea regulata la medicul stomatolog.

Atitudinea fata de tratamentul stomatologic si obiceiurile legate de igiena dentara instaurate cat mai devreme in viata copiilor sunt determinante in mentinerea unei bune stari a dintilor pe tot parcursul vietii copiilor. Este foarte utila si binevenita o educatie dentara corecta si riguroasa.
O atentie marita trebuie sa aiba parintii la accidentele pe care le pot avea copiii (caderi, lovituri ce afecteaza zona fetei), la cel mai mic semn ca unul sau mai multi dinti au fost afectati ei trebuind sa duca copilul la stomatolog pentru o evaluare a situatiei.

Trebuie stiut ca, desi acestia sunt dinti tremporari si vor fi schimbati incepand cu varsta de 6 ani, ei trebuie sa ramana pe arcade pana cel putin cu 2 ani inainte de varsta lor de inlocuire, altfel putand sa determine deficiente in cresterea si dezvoltarea oaselor fetei ducand la complicatii la nivelul dentitiei definitive. De aceea, pierderea dintilor de lapte mult prea timpuriu (mai mult de 2 ani fata de varsta normala) implica vizita la stomatolog in vederea aplicarii mentinatoarelor de spatiu ce vor pastra locul necesar eruptiei normale a dintelui definitiv corespunzator.
Eruptia dintilor superiori sau inferiori in spatele dintilor de lapte este un lucru des intalnit si deloc de neglijat. In aceste situatii, controlul medical este indicat pentru ca pot fi necesare extractii dentare. Examenul dintilor de lapte ar trebui facut de medicul specialist, el necesitand mult discernamant pentru ca, incorect condus, poate afecta foarte grav alinierea dintilor si in special a caninilor care pot iesi mult in afara arcadei.

Aparatele ortodontice sunt necesare pentru alinierea dintilor pe arcade. Aplicate la timp si corect, vor scuti pacientul de alte probleme ulterioare: carii, gingivite, parodontopatii. Este recomandat ca fiecare copil la 7 ani sa beneficieze de consult ortodontic. Indreptarea dintilor se poate face cu aparate mobile doar pana la varsta de 16 ani, dupa care are loc osificarea si modificarile nu vor mai putea fi obtinute decat cu aparate ortodontice fixe (mai costisitoare si mai greu de facut, necesitand un dentist specialist ortodont cu dotare speciala pentru ortodontia fixa).

Parintii trebuie sa acorde atentie indepartarii obiceiurilor vicioase ce pot genera perturbari grave in dezvoltarea normala a arcadelor. Astfel de probleme pot fi generate de suptul degetelor, muscarea buzei inferioare, dormitul cu pumnul sub obraz, sprijinirea dintilor pe creion, respiratia pe gura, mentinerea ticurilor de impingere inainte a mandibulei etc.
Obiceiurile alimentare sanatoase sunt si ele un domeniu in care parintii au un rol important. Copilul si adolescentul trebuie invatat sa evite alimentele cu un continut ridicat de zahar si mai ales cele care se lipesc de dinti. Trebuie evitate gustarile repetate si sucurile indulcite. Un regim alimentar sanatos, cu mese regulate, urmate de o igiena dentara adecvata mentine dintii sanatosi, evitandu-se aparitia cariei dentare.

Un control la 3-6 luni il va familiariza pe micutul pacient cu medicul dentist, cu atmosfera din cabinet, cu zgomotele specifice cabinetului stomatologic. Cu aceste ocazii se pot aplica paste aromate cu fluor care castiga increderea celor mici. De asemenea, un control regulat si depistarea precoce a unor probleme stomatologice il vor scuti de tratamente complicate si neplacute mai tarziu.
Sigilarea dintilor reprezinta o metoda de profilaxie a cariei dentare foarte bine suportata de copii. Se indica la molarii recent erupti, in jurul varstei de 6-7 ani – primii molari, respectiv 12 ani – molarii doi permanenti.

Se previne aparitia cariei dentare prin transformarea suprafetelor masticatorii in arii mai netede in care nu vor mai ramane resturi alimentare. Acest lucru se realizeaza prin pensularea / aplicarea pe suprafata dintilor a unui lac special, facand dintele rezistent la atacul cariei. Parintii au un rol definitoriu in atitudinea pe care copiii o au fata de stomatolog si tratamentele dentare.

Prima vizita la cabinetul stomatologic ar trebui sa se faca la 2 ani si 6 luni, pentru ca, la acesta varsta se termina eruptia dintilor de lapte. Tratamentul poate fi conceput ca un joc in care este nevoie de colaborarea copilului. De aceea, el poate fi solicitat sa tina un instrument, aspiratorul, un rulou de vata etc.
Este foarte important sa i se spuna copilului adevarul asupra a ceea ce urmeaza sa i se faca. Efectuarea unor interventii prin surprindere este contraindicata, pentru ca se va pierde total increderea copilului.